Piraterne der trodsede systemet

Dommen mod The Pirate Bay er en slag ind i hjertet af piratbevægelsen. Pirate Bay er symbolet på en frihedsbevægelse og symbolet på en accelererende kriminalitet.

"Tag det roligt. Der vil ikke ske The Pirate Bay eller os eller fildeling noget. Dette er blot et show for medierne."

De ord skrev Pirate Bays talsmand Peter Sunde på Twitter en halv time før han blev idømt et års fængsel af retten i Stockholm.

Og måske har han ret. Måske er det bare et show for medierne. Et afskrækkende eksempel på, hvad der venter fildelere. For The Pirate Bay er meget mere end en simpel fildelingstjeneste. Det er symbolet for den digitale ungdom, der aldrig har kendt til møjsommeligt http://www.amazon.com/Mix-Tape-Thurston-Moore/dp/0789311992" target="blank">mixede kasettebånd eller turboloaded Commodore 64 spil, men blot har klikket sig frem til alt, de vil have. Pirate Bay er frontkæmperen i en politisk bevægelse, der vil sætte informationen og kulturen fri i stedet for at stække teknologien med forældet lovgivning.

"The Pirate Bay er noget helt andet end andre torrent sites. Men mest fordi de nægter at fjerne torrents der linker til ulovligt materiale. De mener, at folk har ret til at dele det som de ønsker. Andre torrent sites er mindre fanatiske i deres overbevisning og fjerner torrents, hvis de bliver bedt om det. Jeg hylder dem for at forsvare Bittorrent som en teknologi, i stedet for at lade sig kue af underholdningsindustrien," siger Ernesto der er redaktør af pirat-nyhedsmediet TorrentFreak.

Knippel ASP 21"

Som Ernesto er inde på, så er Pirate Bays måske vigtigste bidrag til samfundet, at de har vist alle os andre underkuede bangebukse, hvordan man taler til intimiderende advokater og deres multinationale klienter. Man taler dem ikke blot midt imod. Man tilsviner dem med simpel vulgær tale kombineret med subtil intellektuel humor. Eller med de udødelige ord fra Rage Against the Machine:

"Fuck you, I won't do what you tell me!"

Som i dette svar fra den nu dømte Gottfrid Svartholm Warg til Apples advokater i forbindelse med et trusselsbrev om brud på ophavsretten:

"I stedet for blot at foreslå, at du bedriver analpenetration med en knippel, så lad mig anbefale en bestemt model, nemlig ASP 21". De advokater der tidligere har henvendt sig brugte en billigere model, men den gik i stykker under akten."

På Pirate Bay er der utallige variationer over samme tema: Advokater der i tro på, at de har en simpel rutinesag vader direkte ind i et stormvejr af juridisk funderet latterliggørelse.

Politisk sag

De selvsamme advokater fra den multinationale underholdningsindustri har alligevel taget dette stik hjem i kampen mod Pirate Bay. Der har været dokumenter fremme, der viser, at den svenske regering har været under stærkt pres fra den internationale handelspartner USA for at gøre alt for at stække Pirate Bay. Der går således en lige linje fra Pirate Bays provokationer til dommen på et års fængsel.

"Det er meget tydeligt, at det har været en politisk sag fra anklagerens side. Hans vidner har primært været pladeselskabsbosser, der har fortalt om alle deres mistede indtægter, mens det er forsvarerne, der har brugt akademiske eksperter, der rent faktisk har forsket i området," siger Ole Husgaard fra det danske PiratPartiet.

Pladeselskabscheferne har så stor tiltro til deres kunstneres kvaliteter, at de argumenterer for at hver hentet sang er lig med en sang som ville være blevet købt. Men undersøgelser viser, at det langt fra er tilfældet. Man kan ikke med fakta i hånden argumentere for at ulovligt hentet musik er lig med et tab.

Netop det er en af piratbevægelsens centrale pointer. Piraterne mener, at de udbreder kendskabet til god musik og fede film. De er med til at skabe kunstnerisk og kulturel mangfoldighed i samfundet i stedet for at forbeholde det for de rige og priviligerede.

For underholdningsindustrien og IFPI er piraterne simple kriminelle, der fjerner grundlaget for deres indtægt i en grad så der er tale om altødelæggende terrorisme mod industrien. Hidtil har musikere i høj grad bakket op om pladeselskaberne. Men stjerner som Nine Inch Nails og Radiohead er droppet ud af systemet, og Metallica har planer om at gå samme vej. Særligt Metallica kan for alvor få musikerne til at forlade pladeselskabsindustrien. Lars Ulrich var tidligere talsmand i kampen mod Pirate Bays forgænger Napster.

Systemets moral

Sagen har også afsløret noget af moralen hos systemet. Den ledende svenske politiefterforsker er nemlig i dag på lønningslisten hos Warner Brothers, der er blandt de filmselskaber, der nu får erstatning fra Pirate Bay. Han forhandlede sågar løn under efterforskningen. Han skulle have vidnet i sagen, men anklageren droppede vidneudsagnet. Der var en smule tvivl om politiefterforskerens uafhængighed.

Set på afstand virker det som om, netop den form for tvivlsom adfærd fra systemets side er blandt det, som Pirate Bay gør op med i deres svar på tiltale til underholdningsindustrien konglomerater: Vi har rent mel i posen, har i?

Eller som Ole Husgaard siger:

"Hvis Pirate Bay havde vundet sagen i dag, så ville det formentlig have ført til en strammere lovgivning, for at være sikre på at få dem dømt næste gang."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere